10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny

Jak vybrat zavařovací hrnec

Zavařování patří k nejjednoduššímu a nejefektivnějšímu způsobu dlouhodobého uchování potravin a praktikuje se proto již dlouhá léta. Zavařovat můžete nejen čerstvé zeleninové a ovocné plodiny ze zahrádky, které pak můžete během zimy konzumovat a doplňovat tak vitamíny, ale také lesní houby nebo maso.  Aby bylo zavařování ještě snazší, doporučujeme pořídit si klasické zavařovací hrnce, nebo moderní elektrické zavařovací hrnce, které vám práci výrazně ulehčí! Kromě běžného zavařování je můžete využít například ke svařování vína nebo v nich připravit chutnou omáčku.


Proč zavařovat ve speciálním zavařovacím hrnci?

Možná si říkáte, proč je k zavařování třeba speciální hrnec, vždyť zavařovat můžete i v klasickém kuchyňském hrnci s dostatečným objemem. Jaká jsou specifika klasických a elektrických zavařovacích hrnců a proč se vyplatí si je pořídit?

  • Klasické zavařovací hrnce jsou vybaveny roštem, který eliminuje riziko prasknutí sklenic.
  • Elektrické zavařovací hrnce odvedou většinu práce za vás – nastaví teplotu, ohřejí vodu, po uplynutí nastaveného času se automaticky vypnou apod. 
  • Zavařování je výrazně rychlejší a efektivnější. 
  • Elektrické zavařovací hrnce lze využít také k přípravě horkých nápojů.
Jak vybrat zavařovací hrnec

Klasický vs. elektrický zavařovací hrnec. Kterému dát přednost?

Na trhu existují dva druhy zavařovacích hrnců, které se liší provedením, schopnostmi a také pořizovací cenou. Proto vám přiblížíme oba modely, abyste se mohli sami rozhodnout, který pro vás bude vhodnější.

Klasický zavařovací hrnec je levný a vhodný pro občasné zavařování!

Klasické zavařovací hrnce se velmi podobají kuchyňským hrncům. S tím rozdílem, že mají v poklici otvor, do kterého lze instalovat teploměr a sledovat tak průběh zavařování pro co nejlepší výsledek. Také bývají opatřeny roštem, který se postará o to, aby sklenice nestály přímo na rozpáleném dně. Samozřejmostí je velký objem hrnce, který se pohybuje mezi 15 – 30 litry. Hrnce jsou obvykle vyrobeny ze smaltu nebo nerezu.

  • součástí bývají vytahovací kleště na zavařeniny
  • nízká pořizovací cena
  • lze jej využívat i jako klasický hrnce na vaření
  • k provozu je třeba sporák nebo vařič
  • proces zavařování je třeba hlídat
Prohlédnout nabídku

Elektrický zavařovací hrnec zavařování výrazně ulehčí!

Druhou kategorii tvoří elektrické zavařovací hrnce, které se jednoduše připojí do zásuvky a jsou schopny ohřát vodu na předem nastavenou teplotu. Mají řadu praktických funkcí, které sledují bezpečný průběh zavařování a vy se tak nemusíte téměř o nic starat.

  • samostatné, nepotřebují externí zdroj tepla
  • automaticky nastaví a udržují požadovanou teplotu
  • jsou nenáročné na obsluhu, šetří tak váš čas
  • mají výpusť na vodu nebo čepování nápojů
  • vyšší pořizovací cena
Prohlédnout nabídku

Je lepší smaltovaný nebo nerezový elektrický zavařovací hrnec?

U elektrických zavařovacích hrnců ovlivňuje cenu také materiál použitý pro výrobu hrnce. Setkat se můžete s levnějším smaltem, nebo dražším nerezem.

Smaltovaný zavařovací hrnec

Je cenově dostupný, ale je třeba počítat s tím, že smalt je poměrně náchylný k otlučení a vyžaduje tak citlivé zacházení. Také může pohlcovat pachy potravin a může dojít k zabarvení povrchu (např. od červeného vína), které půjde hůře vyčistit.

Smaltovaný zavařovací hrnec

Nerezový zavařovací hrnec

Pořídíte za vyšší cenu, má však řadu kladných vlastností – je velmi odolný, nepohlcuje pachy, snadno se čistí a odolává i větším nárazům. Také lépe udržuje teplo.

Nerezový zavařovací hrnec


Zavařovací hrnec vybírejte dle příkonu, objemu i počtu funkcí! 

Přestože v základu jsou si všechny zavařovací hrnce podobné, mohou se významně lišit v technických parametrech. Proto při výběru nepřehlédněte žádný z nich!

Jaký je optimální příkon elektrického zavařovacího hrnce?

Příkon zavařovacích hrnců se značí v jednotkách Watt (W). Zjednodušeně můžeme říci, že čím vyšší je příkon hrnce, tím je hrnec výkonnější a rychleji se nahřeje. Zároveň se však s rostoucím příkonem zvyšují náklady za spotřebovanou el. energii i pořizovací cena hrnce. 

Příkon se může pohybovat mezi 1 000 – 2 000 Watty. Pro běžné uživatele lze za optimální příkon považovat cca 1 500 – 1 800 Wattů

Zvolte dostatečný objem zavařovacího hrnce, ušetříte tak čas! 

Objem hrnce se odvíjí od toho, jaké množství potravin obvykle zavařujete. Pokud budete v hrnci zavařovat pouze několik sklenic, nebo jej budete užívat pro svařování vína, postačí vám drobný model s objemem 10 – 15 litrů. V případě, že jste zvyklí zavařovat desítky sklenic najednou, pořiďte si ty největší modely s objemem až 30 litrů. (Do 25 l hrnce se najednou vejde cca 20 klasických zavařovacích sklenic).


Zavařovací hrnec

Co by měl umět elektrický zavařovací hrnec?

  • Nastavení a udržení přesné teploty – na rozdíl od klasických hrnců umí tyto hrnce ohřát vodu na předem nastavenou teplotu v rozmezí 30 – 100 °C a poté se starat o její udržení po celou dobu zavařování. 
  • Časovač – můžete si nastavit přesný čas zavařování, poté se hrnec automaticky vypne a vy se tak nemusíte o nic starat. 
  • Vypouštěcí ventil – praktická pomůcka sloužící k bezpečnému vypouštění horké vody, lze jej použít také jako dávkovač v případě, že v hrnci vaříte svařené víno nebo čaj a jiné nápoje. 
  • Odložený start – nastavíte si čas, ve který se má hrnec automaticky zapnout. 
  • LCD displej – slouží k pohodlnému nastavení hrnce, zároveň zobrazuje aktuální informace o stavu zavařování (teplota vody, čas do konce zavařování apod.)
  • Bezpečnostní pojistka – zamezuje zapnutí prázdného hrnce, vypne hrnec v případě, že voda vyvře.

TIP: Při zavařování se neobejdete bez zavařovacích sklenic. Volit si můžete vhodné objemy sklenic, způsob zavírání i  design.

Nejčastěji kladené otázky při výběru zavařovacího hrnce

K čemu lze využít zavařovací hrnec?

V elektrickém zavařovacím hrnci můžete zavařovat ovoce, zeleninu, houby, maso, a další pochutiny. Mimo to jej lze využívat k přípravě většího množství horkých nápojů, které lze díky výpusti pohodlně a bezpečně dávkovat.

Jak funguje zavařovací hrnec?

Klasický zavařovací hrnec jednoduše postavíte na plotýnku a pomocí teploměru sledujete ohřev vody na potřebnou teplotu. Poté vložíte připravené sklenice na nerezový rošt a zavařujete po stanovenou dobu. Elektrické zavařovací hrnce jednoduše zapojíte do zásuvky a nastavíte teplotu, na kterou se mají nahřát, i čas zavařování. Po vložení sklenic už se tak nemusíte o nic starat.

Jaký je objem zavařovacího hrnce?

Zavařovací hrnce dle konkrétního modelu dosahují kapacity cca 10 – 30 litrů. Proto vybírejte objem s ohledem na to, jaké množství potravin chcete najednou zavařovat.